Ledsagertur 2019

wieliczkaLedsageruren går til saltgruvene Wieliczka som ligger ca. ti kilometer sør-øst for Krakóws sentrumskjerne

Saltgruvene i Wieliczka har i over 900 år stått for mye av Polens saltproduksjon og er en av de eldste saltgruvene i verden, samtidig som det er Polens eldste selskap i kontinuerlig drift. Fra tidlig av var saltgruvene en av de virkelig lønnsomme industriene i Kraków, med visse likhetstrekk fra suksessen til Norges fantastiske oljeutvinning.

 salt på taket  tour img 930027 148

Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg helt til 327 meter under jorden. Kubaturen til dette underjordiske landskapet er på omtrent 7,5 millioner kubikkmeter. Den samlede lengden av ganger utgjør over 300 kilometer, hvor 3 kilometer er åpnet for turister. Igjennom syv hundre år har bergmenn hogd ut 2040 underjordiske kamre her.

Salt Mine 3  Saltgruva

På 1700-tallet ble Saltgruvenes fokus stadig mer rettet mot turistnæringen og Saltgruvene som turistattraksjon.

Gruven var en av de 12 severdighetene som befant seg på UNESCO´s første Verdensarvliste i 1978 (i tillegg til Gamlebyen i Kraków), noe som viser hvor unikt dette stedet er. Den benevnes ofte som et av verdens uskrevne underverker.

Gruven kjennetegnes av et unikt mikroklima, som består – ved siden av den store fuktigheten og innholdet natriumklorid – av en fast temperatur (14 °C), trykk, ionisering og lysstråling, samt en stor konsentrasjon av mangan, magnesium og kalsium i luften. Den blir derfor også brukt til rehabilitering av personer med luftsveisykdommer.

Besøket begynner med å gå ned en god del trapper i en nedadgående gruvesjakt, til sammen ca. 380 trappetrinn rett ned. Deretter kommer man fram til det første underjordiske nivået, som ligger 64 meter under bakken. I løpet av besøket går man ca. 2-3 km, der man til slutt ender på nivå 3, det vil si 135 m under bakken. Det betyr at i løpet av turen går man ytterligere ca. 400 trappesteg nedover (spredt utover turen). Heldigvis trenger man ikke ta trappene opp igjen – da tar man gruveheisen i stedet for.

456e5ba5841ff430d6644d7fe8050176c1fbccbc 250px Wieliczka salt mine

Synes du ikke noe om trange og mørke rom? Ingen fare! Korridorene er såpass lyse og høye under taket at du ikke trenger å krype eller bøye deg. Noen steder kan være litt mørkere, men er likevel opplyste nok til å skape en snarere hyggelig enn en ubehagelig stemning.

photo7jpg  Sankt Kingas figur Wieliczka

Nede i saltgruvens sjakter finnes en underjordisk by av altere, kapeller, utallige skulpturer og relieffer – alt uthogd i salt. Gruvens hovedattraksjon er kanskje den rikt utsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell» (Kaplica Świętej Kingi). Den er i sin helhet hogd ut i salt, og er verdens største underjordiske helligdom, med plass til 500 troende. I gruven finnes også en rekke innsjøer, og verdens dypest plasserte kurbad. Spesielt flott er den uthuggede saltversjonen av Leonardo da Vincis “Nattverden”.

225px Wieliczka daVinci  standard DSC 1035

Hele 125 meter under bakken ligger det et postkontor og suvenirbutikker beregnet for de besøkende. Suvenir-butikkene selger et utvalg av saltkrystaller, små poser med salt, badesalt, saltsmykker og smakstilsatt salt.

Ikke sjelden foregår det også bryllup, konserter, konferanser og møter i gruvene.

Langsmed hele turistruten finnes det 3 steder med toaletter og 2 steder der man kan kjøpe litt snacks og drikke. Fotoavgift betales mot slutten av ruten og koster 10 PLN/person.